NEUJEMANJE FINANČNIH in MEDICINSKIH IZPISOV

ANALIZA FINANČNIH PODATKOV (REALIZACIJA in PLAN)

 

 

S strani Zavoda ste prejeli letno realizacijo v vpogled. Kaj in kako preveriti?

Vse kar prejema Zavod ste posredovali preko obračunske funkcije, zato boste te podatke videli na izpisu finančnih poročil.

  1. Obračun in finance / Finančna poročila IZDATKI

 

 

  1. Izpis finančnih poročil

Če poročila še niso bila izračunana, najprej kliknite na 'Izračun financ' in izberite vse mesece leta.

 

  1. Izpis 6 - Analitika Konto za ustrezen mesec:

 

 

  1. Če podatke primerjate s podatki, ki se nahajajo na funkciji IZPISI (npr. Število točk za obdobje ali Poročilo po storitvah in materialih), odprite funkcijo in za 1 mesec izpišite podatke z vsemi enotami in vsemi zdr. delavci. Obdobje izberite isto kot na finančnem izpisu.

 

  1. REALIZACIJA S STRANI ZZZS: na ZZZS strani poiščite svoje podatke za ustrezen mesec:

POMOČ: Odprite internetni brskalnik in v NASLOVNO vrstico vpišite : www.zzzs.si/ZZZS/pao/izvajalci.nsf --> izberite regijo, kliknite svojo dejavnost in poiščite svojo ustanovo. Nato kliknite na 'Podrobnosti' in za začetek analize najprej izberite samo 1 mesec (npr. Januar). Izpišite si znesek v stolpcu REA (označeno na sliki)

 

  1. Preverite na katerih mesecih se podatki ujemajo/ne ujemajo. Če se podatki ne ujemajo preverite:
  • Ali so v izbranem mesecu neobračunani obiski (ikona zeleni možici in kriterij 'Neobračunane ZZZS').

 

Če obiski niso obračunani, je vrednost na dokumentih pod funkcijo Izpisi višja kot na finančni funkciji (ker ti obiski še niso bili obračunani in zato še niso vključeni v finančne izpise in tudi ne na portal ZZZS).

 

 

 

 

  • Ali so bile vse povratnice obdelane (Storno na podlagi povratnice)? Če so podatki na Izpisu Št. točk za obdobje (ali ostali dokumenti na funkciji Izpisi) in Finančni izpis Analitika Konto isti, na drugi strani pa so na portalu ZZZS vrednosti nižje, izdelajte storno na podlagi povratnice.

To pomeni, da je Zavod pri sebi nekaj obiskov zavrnil in jih ima zato manj (tako primerov kot vrednosti). Ker v programu še niso bili stornirani, jih izpisi prikazuje in je zato vrednost in število primerov višje.

 

  • Ali so bili vsi obračuni poslani? Če so podatki na Izpisu Št. točk za obdobje (ali ostali dokumenti na funkciji Izpisi) in Finančni izpis Analitika Konto isti, na drugi strani pa so na portalu ZZZS vrednosti nižje, pošljite obračune, ki niso bili poslani.

Primer:

1. obračun je izdelan, poslan in hkrati preklican (v statusu je oznaka Storniran),

2. ali pa je obračun izdelan in ni bil poslan.

 

  • Če je število točk na Poročilu po storitvah VIŠJE kot na Finančnem izpisu, preverite vse strani Poročila po storitvah (točke pod omejenimi pravicami, samoplačniki in evidenčnimi storitvami niso zajete v finančnem izpisu za zavarovalnice).
  • Če je število točk na Poročilu po storitvah NIŽJE kot na Finančnem izpisu in je dejavnost ZOBNA, je potrebno v šifrantu za protetične storitve preveriti kako so razdeljene točke med ambulanto in tehnikom.

To pomeni, da je obračun bil izdelan, zavod pa ni prejel vseh obračunov in ima zato nižje zneske. RAZLOG:

    • mogoče se je obračun pozabilo poslat (preverite na Statusih, če so vsa obdobja vidna)
    • mogoče je bil isti mesec obračunan v dveh delih in je poslan samo en del. Preverite, če je med poročili tak obračun, ki bi moral biti poslan, pa ga ni med Statusi.