STORNO NA PODLAGI POVRATNICE

Storno / dobropis na podlagi povratnice.

ZZZS je zavrnil obračun. Kako bi poslali popravek?

KORAK 1: Odprite seznam Statusov ZZZS pošiljk (Obračun in finance / Obračun IZDATKI / Statusi ZZZS pošiljk)

KORAK 2: Preverite, da je status pošiljke = Vsi podatki obdelani. Šele, ko je tak status (gre za zadnjo fazo ZZZS obdelave obračuna), lahko nadaljujete s popravki. Včasih ZZZS že pred zadnjim statusom uporabnike po e-pošti obvesti o napaki. 

V zadnjem stolpcu 'Komentar' se izpiše NAPAKE. Dvokliknite v to polje.

KORAK 3: Odprejo se podrobnosti z napakami. Na vrhu (točka 1.) so našteti različni dokumenti. Če jih je več, kliknite na vsako vrstico posebej in nadaljujete na spodnje okno (točko 2.). V stolpcu 'OpisNap' je napaka, ki jo sporoča ZZZS. Če kliknete na posamezno vrstico, se v zgornjem desnem okna prikažejo podrobnosti napake na obravnavi (točka 3.).

Preko opisane napake včasih ni enostavno vedeti, kje je dejansko težava. Zato si je napako vredno zapisati ali zapomniti in nadaljevati na naslednji korak.

POZOR: V spodnjem oknu (točka 2.) v stolpcu ID 1 lahko vidite tudi številko (ali ID) obravnave. Ta številka je unikatna in je zapisana tudi ob vsakem obisku in na prilogi k poročilom. Preko te številke se hitreje išče osebe.

KORAK 4: Naredite Storno na podlagi povratnice. Na obračunskem menuju kliknite na gumb Storno na podlagi povratnice.

KORAK 5: Potrdite izdelavo storna. Bodite pozorni, da gre za pravo številko obračuna (obdobje)

KORAK 6: Ko je storno narejen, nastane nova številka obračuna (v našem primeru je bil zavrnjen obračun št. 361 in ker je bil to zadnji obračun, je sedaj nastal obračun št. 362).

Za lažjo predstavo kateri obiski so zavrnjeni, odprite prilogo k storniranemu dokumentu. Kliknite na gumb Izpis prilog – specifikacij.

KORAK 7: V obdobju je že zadnji storno, ki ste ga naredili. Če ste naredili več stornacij, izberite ustrezno obdobje in kliknite na Izpis na zaslon.

POZOR: Če delate storno za prejšnje leto (npr. da smo v januarju in se napake nanašajo na decembrski obračun), najprej izberite ustrezno leto.

KORAK 8: Na prilogi so vsi zavrnjeni obiski. V našem primeru gre za 1 obisk. Napaki sta sicer bili 2 ampak sta se obe nanašali na isti ID obiska (to je v našem primeru 450554, ki je na prilogi prikazan v stolpcu Obravnava).

Preko podatkov na prilogi smo mogoče bližje ugotovitvi dejanske napake. V kolikor pa nam še ni jasno, odpremo obisk in preverimo podatke na obisku (če gre npr. za napako na diagnozi ali napotnih podatkih, tega ni videti na prilogi). V našem primeru na prilogi vidimo samo storitev Q0235, ki se vedno obračuna, ko obračunamo zdravilo iz seznama A. Vidimo pa lahko, da ni obračunane aplikacije, ki je vedno sestavni del pravega obračuna. Razlog je lahko, da aplikacija ni imela cene (napačen cenik), da se jo je pri dodajanju zbrisalo, da je cena spremenjena naknadno itn.

Nadaljujemo na obisk.

KORAK 9: Preko 'črnega možica' poiščemo osebo iz priloge (lahko preko ID številke: vpišete število v polje Priimek in ime ter kliknete na gumb ID obravnave).

Drugi način iskanja obravnave je preko "zelenih možicev" v desni orodjarni:

Odpre se okno Pregled čakalne liste, v polje Obravnava ID vpišite številko in kliknite na Išči. Na seznamu se bo prikazala samo ena obravnava, dvoklik pa vas odpelje na seznam obiskov pacienta na točno to obravnavo. Na tej točki z rdečim listkom dodajte obisk za ponovni obračun.

KORAK 10: na seznamu obiskov kliknite na obisk, ki je bil storniran. To najlažje poiščete preko ID številke, ki se nahaja v stolpcu Obravnava. Ko kliknete na ta obisk, boste zgoraj desno v večini primerov videli zapis 'Storno …'. To je pravi obisk, ki ga je potrebno popraviti. Da popravite obisk, je nujno, da kliknete na ikono rdeči list - obisk za ponoven obračun (točka 2.). S tem se bo dodal identičen obisk, ki pa čaka na popravek, zaključevanje in obračun.

Na tem obisku nato popravite napako, če ste odkrili katera je. Sicer na obisku preverite še zavihek na katerih se lahko skriva neskladje, manjkajoč ali napačen podatek. Nato spremenite podatek tako, da najprej obstoječ podatek zbrišete in na novo vpišete pravilen podatek (to je lahko storitev, diagnoza, napotni podatki itn.). V našem primeru smo na storitvi ponovno vnesli zdravilo iz seznam A, ker prej ni imelo aplikacije s ceno.

Nato obisk zaključite in nadaljujte za naslednjim obiskom (če jih je več na prilogi). Naredite obračun za obdobje v katerem so obiski in pošljite.